zaterdag 1 december 2007

Volgende week hoorzittingen over Nederland en Uruzgan

De vaste Kamercommissie voor Defensie en Buitenlandse Zaken organiseert volgende week een hoorzitting over de verlenging van het Nederlandse ISAF-mandaat in Afghanistan. De oppositie verwacht een “schijnvertoning” en organiseert een parallelle zitting.

Op de vertrouwelijke lijst van genodigden staan onder anderen NAVO-chef De Hoop Scheffer, Afghaanse autoriteiten en militairen uit binnen- en buitenland. Zij zullen naar verwachting de verlenging van de Nederlandse missie steunen.

Verder wil de Tweede Kamer onder meer de Afghaanse minister van Defensie Abdul Rahim Wardak spreken over de missie in Uruzgan. De Afghaanse regering heeft er trouwens bij Nederland regelmatig op aangedrongen om te blijven.

Ook de gouverneur van Uruzgan, Abdullah Hamdam, en vertegenwoordigers van de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en de Afghaanse mensenrechtenorganisatie AIHRC staan op de conceptlijst voor de hoorzitting.

Een Afghaanse journalist, vertegenwoordigers van de vakbonden, hoge militairen, hoogleraar militair strafrecht Gert Jan Knoops en een vertegenwoordiger van de werkgeversorganisatie VNO-NCW worden ook uitgenodigd voor 7 december.

De dag daarvoor krijgt de Kamer een besloten briefing van commandant der strijdkrachten Dick Berlijn, de hoogste militair van de NAVO en de militairen inlichtingendienst MIVD.

Schertsvertoning
De sprekerslijst is voornamelijk bepaald door de coalitiepartijen en de VVD. Volgens SP-Kamerlid Van Bommel ontbreken “kritische geesten”, waardoor de hoorzitting “een voorspelbare, belachelijke vertoning” wordt.

“De SP en GroenLinks, gesteund door D66, organiseren daarom een eigen hoorzitting met tegenstanders van de missie.”

Linkse partijen denken namelijk dat de hoorzitting rond de verlenging van de Uruzgan-missie een “belachelijke vertoning” wordt, zo meldde De Volkskrant deze week.

De krant schrijft dat er komende week daarom in het Kamergebouw een aparte hoorzitting wordt georganiseerd, met onder anderen wetenschapper Maarten van Rossem en journalist Arnold Karskens, die negatief staan tegenover de aanwezigheid van Nederlandse troepen.

De linkse oppositie in de Tweede Kamer is bang voor een “propagandaoorlog” rond de aanstaande verlenging van de militaire operatie in Uruzgan.

Traditiegetrouw laat de Kamer, na een kabinetsbesluit over uitzending van troepen, tijdens een hoorzitting deskundigen aan het woord.

De Kamer wil vóór Kerst alle met betrekking tot het genomen besluit om de missie te verlengen rond hebben met het parlement. Bij de stemming hoopt het Kabinet op een zo breed mogelijk draagvlak vanuit de Tweede Kamer.

Nederland is momenteel met ongeveer 1.600 soldaten in Afghanistan. Het Kabinet wil de missie tot in de tweede helft van 2010 verlenging in een iets afgeslankte vorm met ongeveer 1.300 tot 1.400 soldaten.

Naar verluidt hebben Tsjechië, Frankrijk, Hongarije en Slowakije toegezegd om samen ongeveer 200 militairen te willen stationeren in de onrustige zuidelijke provincie van het land om Nederland en Australië te komen assisteren.

Afghanistan is het vijfde armste land op de wereld. Ondankns al de internationale inspanningen was Afghanistan nog een plaats gestegen op deze lijst, van het zeste armste land naar het vijfde armste land.

Er heerst al tientallen jaren oorlog en burgeroorlog in het land. Daarnaast melden verschillende bronnen dat het land wordt getroffen door een ware plaag van corruptie onder overheidsfunctionarissen en de politie.

Dit zou de wederopbouw, naast de opstand van de Taliban, ernstig belemmeren.

Geen opmerkingen: